Amarantus (szarłat) to ciągle mało znane ziarno, a warto je poznać ze względu na jego walory zdrowotne i odżywcze. Możliwości jego wykorzystania w kuchni jest naprawdę wiele bo występuje w postaci ziarna, płatków, poppingu oraz mąki. W sklepach ze zdrową żywnością można go kupić w postaci ciastek lub jako dodatek do musli czy innych produktów.
Zalet amarantusa jest naprawdę sporo, nic dziwnego, że znane i uprawiane jest już od 6 tysięcy lat. W 100 gramach amarantusa ekspandowanego jest 18 g białka, 14 g błonnika, 150 mg wapnia, 270 mg magnezu i 8 mg żelaza. Bogaty jest również w lizynę (niezbędna z budowie białek, poprawia koncentrację) i skwalen (opóźnia proces starzenia, działa antybakteryjnie). Ponoć był podstawą diety Inków i Majów. Poza tym amarantus nie zawiera glutenu. Warto się w niego zaopatrzyć i wykorzystywać jego cenne właściwości i wartości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz