niedziela, 24 marca 2013

Ciasteczka z ziaren słonecznika, sezamu, amarantusa i płatków migdałowych

Jeśli jedliście kiedyś ciasteczka z ziarnami kupione w sklepie to natychmiast o nich zapomnijcie, bo te są o niebo lepsze i na pewno do nich wrócicie. Przepis na nie zawdzięczam swojej koleżance Wioli i jest niezwykle prosty i szybki - idealny dla zabieganej mamy.




Składniki (na około 40-50 ciastek):
  • 500 gram słonecznika
  • 250 gram płatków migdałowych
  • 4 łyżki sezamu
  • inne ulubione ziarna (ja dodałam 4 łyżki amarantusu ekspandowanego)
  • 1 szklanka cukru brązowego (użyłam mniej)
  • 3 całe jajka
Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni. Masę wykładamy na papier do pieczenia łyżką stołową formując ciastka. Pieczemy 10-15 minut aż zezłocą się brzegi. Uważamy żeby nie przypalić. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.

Ja upiekłam ciastka z połowy porcji (dwie blachy). Do tego przepisu na pewno wrócę!

2 komentarze:

  1. Przepis fajny,ale zamiast tej ilości cukru użyję miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wolę miód w wersji surowej, ale oczywiście można go wykorzystać podobnie jak melasę.

    OdpowiedzUsuń