Domowe wypieki coraz częściej goszczą w naszym domu. Zagłębiłam się więc w lekturze dotyczącej ekstraktów domowej roboty. Cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii tzw. homemade, czyli domowej roboty, są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepisy na nie na pewno wkrótce tutaj zawitają.
Tymczasem, wybrałam się jednak do sklepu, aby kupić potrzebny do ciasta cukier waniliowy. A w składzie produktu czytam: cukier, etylowanilia. Cukier ok., ale etylocudo zaniepokoiło mnie na tyle, że postanowiłam sprawdzić czym jest.
Cytuję za portalwiedzy.onet.pl:
Etylowanilina, burbonal, substancja aromatyczna, 2-3-krotnie silniejsza od waniliny. Etylowanilina jest substancją syntetyczną w postaci białego drobnokrystalicznego proszku rozpuszczalnego w alkoholu i gorącej wodzie.
Etylowanilinę stosuje się głównie w przemyśle spożywczym i cukierniczym.
To jednak nie wszystko na co należy uważać kupując cukier waniliowy! Istotna jest również nazwa.
Waniliowy Wanilinowy
Możecie mi wierzyć cukier wanilinowy z wanilią nie ma nic wspólnego. Różnica z pisowni wręcz niedostrzegalna. Do tego znalazłam "Cukier wanilinowy z dodatkiem naturalnej wanilii", co zupełnie mnie zmyliło i z którym w konsekwencji wróciłam do domu. Kupiłam bowiem (cytuję za Wikipedią, http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_wanilinowy) "przyprawę stosowaną w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do cukru dają charakterystyczny aromat i smak przyprawie. Wanilina stanowić powinna co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej jak 0,5%. Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii."
Na opakowaniu nie było składu, bo cały mieścił się w nazwie produktu. Teraz już wiem, że uczciwy producent, który oferuje towar najlepszej jakości sprzedaje go pod nazwą: Cukier Waniliowy bądź Cukier z prawdziwą/naturalną wanilią. Przy czym zawsze polecam sprawdzać skład!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz